Fintech Norway leverer innspill til Venstres gründermelding

Denne uken har Fintech Norway levert sitt høringsinnspill i forbindelse med Venstres alternative gründermelding. Partiet fremmer her sitt ønske om “å Faktisk gjøre Norge til verdens beste land å starte og drive virksomheter i” – en ambisjon som resonnerer sterkt med vår forening og våre medlemmer.

Som interesseorganisasjon for over 40 fintech-aktører i Norge, ser vi daglig hvilke utfordringer gründere står overfor, og hvor viktig stabile rammevilkår er for innovasjon, vekst og konkurranseevne.

Norske gründere trenger bedre rammevilkår

Selv om Norge er et trygt land med gode velferdsordninger, er det svært risikabelt å starte egen bedrift. Gründerne tar ofte stor økonomisk risiko ved å bruke oppsparte midler, belåne bolig, og/eller hente støtte fra venner og familie. Samtidig er det vanskelig å oppnå tilgang til velferdsordningene uten å betale seg selv lønn – noe som for mange gründere er urealistisk i oppstartsfasen.

Dette gjør at mange av våre medlemmer opplever at det er lite tilrettelagt for å starte og drive ny virksomhet i Norge. Flere peker på at de, gitt dagens situasjon, ikke ville startet et nytt selskap dersom de fikk muligheten. Dette er en alvorlig samfunnsutfordring som må løses. Konkrete ting det pekes på her er skattesystemet, utfordringer rundt virkemiddelsystemet og tilgang til kapital. I tillegg skaper en voldsom trenering på implementering av fremoverlent EU-regulering unødvendige barrierer og dårligerere konkurransevilkår for våre medlemmer.

Hovedutfordringer for gründere i Norge

I vårt innspill til næringskomiteen har vi derfor trukket frem flere problemområder som må adresseres:

  • Skattesystemet: Formuesskatt, arbeidsgiveravgift og “exit-skatt” skaper unødvendige barrierer for vekst. Opsjonsordningene er også lite konkurransedyktige sammenlignet med andre land.
  • Virkemiddelsystemet: Tilgangen til kapital og støtteordninger er ofte komplisert og tidkrevende. Flere medlemmer rapporterer at dagens system ikke gir tilstrekkelig støtte til å vokse eller ekspandere.
  • Treg innføring av EU-regelverk: Unødvendige forsinkelser i implementeringen av viktige EU-direktiver skaper frustrasjon og hindrer norske selskaper i å konkurrere på lik linje med europeiske aktører.
  • Manglende koordinering mellom tilsyn: Et mer koordinert samarbeid mellom norske tilsyn og departementer kan bidra til mer effektive og treffsikre reguleringer, tilsyn og oppfølging av virksomheter med konsesjon.
Konkrete forslag for en bedre gründerpolitikk

For å Faktisk gjøre Norge til verdens beste land å starte og drive bedrift i, har vi foreslått flere konkrete tiltak som kan bidra til en mer innovativ og vekstkraftig økonomi:

  • Innføre skattefritak for oppstartsinvesteringer, inspirert av modellen i Storbritannia.
  • Justere opsjonsordningene slik at de blir enklere og inkluderer flere vekstbedrifter. Her mener vi opsjoner generelt bør skattlegges på samme måte som aksjer, som også vil være enklere å administrere.
  • Unnta driftsmidler og aksjer fra formuesskatt ved å redusere verdsettelsen til null (fjern formueskatt på arbeidende kapital).
  • Sikre raskere implementering av EU-regelverk, som PSD3-direktivet og PSR-reguleringen. Vi må unngå særnorsk regelverk som er i utakt med resten av Europa, og som gjør at våre teknologibedrifter blir hengende etter på det juridiske og taper konkurransekraft.
  • Gi gründerbedrifter fritak for arbeidsgiveravgift de tre første driftsårene.
  • Styrke virkemiddelapparatet med en mer nøytral og politisk uavhengig struktur.
En felles innsats for fremtidens gründere

Fintech Norway støtter helhjertet ambisjonen om å gjøre Norge til et ledende gründerland. Skal vi lykkes med dette, trenger vi tverrpolitisk enighet om en langsiktig og bærekraftig gründerpolitikk som legger til rette for innovasjon, vekst og konkurranseevne.

Vi vil fortsette å kjempe for at fintechnæringen i Norge blir hørt, og ser frem til å delta på høringen hos næringskomiteen på Stortinget den 7. januar 2025.

Vi ser også frem til videre dialog med politiske partier og myndigheter for å sikre at norske gründere får rammevilkår som gjør det attraktivt å både starte og utvikle virksomheter her i landet.